De BI markt raakt langzaam vol met verschillende BI tools, maar wat is het verschil tussen al deze tools? En wat zijn de sterktes en zwaktes van de BI tools?

Gartner, een toonaangevend technisch onderzoeksbedrijf, stelt elk jaar een rapport op waarin zij de grootste en bekendste BI tools omschrijven en indelen in een kwadrant. Zij delen de tools in op basis van de ervaringen van gebruikers. Deze ervaringen worden gekoppeld aan 5 Use Cases en 15 kritische functies die  een BI analytics platform moet hebben, zoals: infrastructuur, datamanagement, analyse en content creatie, delen van bevindingen en algemene mogelijkheden.

Het volledige rapport van Gartner is hier te vinden. 

In dit artikel zoomen we in op de drie beste BI tools volgens het Gartner rapport. Deze drie leveranciers van BI tools zijn geplaatst in het ‘leader kwadrant’:

  1. Microsoft
  2. Qlik
  3. Tableau

1. Microsoft

Power BI is de uitgebreide BI tool van Microsoft. Power BI kan gebruikt worden door individuele gebruikers, maar ook door meer mensen met ingewikkelde data mash-ups. Met Power BI is het mogelijk data voor te bereiden, data te ontdekken en biedt interactieve dashboards. 

Microsoft kenmerkt zich met Power BI door haar relatief lage instapprijs en is eenvoudig in gebruik te nemen. De BI tool is aan te sluiten op verschillende databronnen en de tool biedt een totaaloplossing. Microsoft is een voorloper op gebied van smart-data discovery, een data discovery mogelijkheid die inzicht geeft in gevorderde analyses aan gebruikers zonder veel ervaring. Daarnaast heeft Microsoft een actieve community.

Microsofts product in de Cloud is nog onvolwassen: niet alles functioneert zoals het zou moeten en zodra er grote datasets ingeladen worden, levert dat snel een error op. De dashboards van Microsoft worden vooral gebruikt voor kpi reports en dashboards. Als er een probleem optreedt en dit wordt gemeld bij de Supportafdeling kan het lang duren voordat er een antwoord gegeven wordt en een oplossing gevonden is. En ondanks dat Microsoft haar tool aanbiedt als een totaal oplossing, wordt de tool nog vaak gecombineerd met andere BI tools.

BI tools Microsoft Power BI

2. Qlik

Qlik biedt data discovery en analytics mogelijkheden met hun BI tools. Qlik maakt het mogelijk om hun software te integreren in andere applicaties, maar de software is ook geschikt om als losse applicatie te gebruiken. Qlik is actief op de BI markt met twee hoofdproducten: QlikView en Qlik Sense. QlikView is bij het grootste deel van de klanten in gebruik. Qlik Sense maakt een opmars als schaalbare web-oplossing.

Qlik staat bekend om hun in-memory mogelijkheden en associatieve analyses. Dankzij deze twee elementen kan de gebruiker interactieve applicaties bouwen en visuele patronen ontdekken. NPrinting, een applicatie om rapporten te maken, is nu te gebruiken in QlikView en Qlik Sense en zorgt voor interactieve visuele ontdekkingen en distributie op een eenvoudige manier.

Qlik reageert actief op de markt, er is dan ook veel interesse vanuit de markt en de tool is voor verschillende doeleinden te gebruiken. De BI tool is snel in gebruik te nemen, de gebruikersmogelijkheden zijn uitgebreid en er zijn veel informatiebronnen beschikbaar, dankzij het grote Partner Netwerk van Qlik.

Ondanks de uitgebreide gebruikersmogelijkheden, wordt de tool vooral gebruikt voor dashboards en rapporten. Het inladen van data is iets ingewikkelder. De data is alleen in te laden via een script. De aanschafprijs is relatief hoog en Qlik heeft iets meer tijd nodig om te antwoorden en tot een oplossing te komen.

BI Partners QlikView dashboard

3. Tableau

Tableau biedt een visuele ontdekkingservaring voor zakelijke gebruikers. De toegang tot Tableau is eenvoudig. Voor het voorbereiden en analyseren is het niet nodig om te coderen. Tableau kent drie producten: Tableau Desktop, Tableau Server en Tableau Online (Cloud). De focus ligt op het eenvoudiger maken van het product, maar ook het vergroten van de mogelijkheden tot het ontdekken van inzichten in de data.

De dashboards van Tableau zijn intuïtief en interactief. Bijna elke databron is aan te sluiten op Tableau. Werken met Tableau is efficiënt, veel routinetaken zijn binnen de tool geautomatiseerd. Tableau focust zich op het verbeteren van de user experience. Onderdeel van deze user experience is het beschikbaar stellen van veel kennisbronnen.

Tableau’s visualisaties kunnen verbeterd worden, de visual-based data exploration loopt achter in vergelijking met andere BI tools. Ook de manier van het prijzen van pakketten heeft niet altijd de juiste uitwerking. Vooral de pakketten in het lager segment ervaren veel concurrentie van nieuwe, kleinere organisaties. De BI tool van Tableau ondersteunt niet alle complexe datamodellen. Zo zijn multifact modellen niet ondersteund in Tableau. De toegankelijkheid van datamodellen wordt dan ook als onder gemiddeld beoordeeld.  Voor Enterprise Features worden steeds meer bugs en gaps verbeterd. De ondersteuning van Linux, grotere datasets en API’s verbeteren. Deze rol wordt nu veelal ingevuld door externe programma’s/leveranciers, waardoor de Total Cost of Ownership hoger ligt.

BI Tools Tableau dashboard

Wilt u meer weten over BI tools? Neem dan contact op met BI Partners!

Wij bieden ook een gratis Masterclass Business Intelligence aan, ben jij erbij? Meld je hier aan!