De BI markt raakt langzaam vol met verschillende BI tools, maar wat is het verschil tussen al deze tools? En wat zijn de sterktes en zwaktes van de BI tools?

Gartner, een toonaangevend technisch onderzoeksbedrijf, stelt elk jaar een rapport op waarin zij de grootste en bekendste BI tools omschrijven en indelen in een kwadrant. Zij delen de tools in op basis van de ervaringen van gebruikers, beoordeeld op diverse kritische functies die een BI analytics platform moet hebben, zoals infrastructuur, datamanagement, analyse en content creatie, delen van bevindingen en algemene mogelijkheden.

In dit artikel zoomen we in op de drie beste BI tools volgens het Gartner rapport. Deze drie leveranciers van BI tools zijn geplaatst in het ‘leader kwadrant’:

  1. Microsoft Power BI
  2. Tableau
  3. Qlik

1. Microsoft Power BI

 

Power BI is de uitgebreide BI tool van Microsoft. Power BI kan gebruikt worden door individuele gebruikers, maar ook door meer mensen met ingewikkelde data vraagstukken. Met Power BI is het mogelijk data voor te bereiden, data analyse te doen en het biedt interactieve dashboards. 

 

Microsoft kenmerkt zich met Power BI door haar relatief lage instapprijs en is relatief eenvoudig in gebruik. Met gevorderde Excel kennis heb je de basisvaardigheden van PowerBI snel onder de knie. De BI tool is aan te sluiten op verschillende databronnen en de tool biedt een totaaloplossing voor organisaties van klein tot groot.

 

Power BI desktop is voor de rapport ontwikkelaar. Vervolgens worden de dashboards gepubliceerd naar de Microsoft Cloud. Er is verregaande integratie met Office 365. Sinds een paar jaar mag je gerust stellen dat Power BI een volwassen BI pakket is. En maandelijks komen er nieuwe functionaliteiten en verbeteringen bij.  Daarnaast heeft Microsoft een zeer actieve community.

 Lees meer over onze PowerBI diensten..

 

BI tools Microsoft Power BI

 

2. Tableau

Tableau biedt een visuele ontdekkingservaring voor zakelijke gebruikers. De toegang tot Tableau is eenvoudig. Voor het ETL proces is code kennis nodig. Heb je kennis van SQL dan kan je hier vrij snel je weg in vinden.

De dashboards van Tableau zijn intuïtief en interactief. Bijna elke databron is aan te sluiten op Tableau. Werken met Tableau is efficiënt, veel routinetaken zijn binnen de tool geautomatiseerd. Tableau focust zich op het verbeteren van de user experience. Onderdeel van deze user experience is het beschikbaar stellen van veel kennisbronnen.

Tableau heeft een prijsmodel dat vergelijkbaar is met dat van Qlik. Met name in het lager segment wordt veel concurrentie ervaren van o.a PowerBI.

BI Tools Tableau dashboard

 

3. Qlik

Qlik biedt data discovery en analytics mogelijkheden met hun BI tools. Qlik maakt het mogelijk om hun software te integreren in andere applicaties, maar de software is ook geschikt om als losse applicatie te gebruiken. Qlik is actief op de BI markt met twee hoofdproducten: QlikView en Qlik Sense. QlikView bestaat het langst op de markt en is al lange tijd een volwassen product. Waar enkele jaren geleden vol is ingezet op QlikSense is de ontwikkeling op QlikView eveneens doorgezet. De achterkant van QlikView en QlikSense zijn uitwisselbaar. QlikSense maakt een opmars als schaalbare web-oplossing.

Qlik staat bekend om hun in-memory mogelijkheden en associatieve analyses. Dankzij deze twee elementen kan de gebruiker interactieve applicaties bouwen en visuele patronen ontdekken.

Ondanks de uitgebreide gebruikersmogelijkheden, wordt de tool vooral gebruikt voor dashboards en rapporten. Voor het ETL proces is code kennis nodig. Heb je kennis van SQL dan kan je hier vrij snel je weg in vinden.  De prijs is relatief hoog in vergelijking met PowerBI. De maandelijkse licentiekosten liggen ruim  boven die van PowerBI, nog los van de eenmalige investering vooraf.

Lees meer over onze diensten met Qlik

 

kpi's verwerkt in een dashboard

 

Onze visie

Onze ervaring van het laatste jaar is dat bedrijven die nieuw beginnen met b.i. nagenoeg allemaal starten met Microsoft PowerBI. Voornaamste redenen zijn dat de huidige rapportage bouwers (veelal Excel gebruikers) relatief makkelijk hun weg kunnen vinden in PowerBI en de licentiekosten beduidend lager liggen dan die van Qlik en Tableau.

Als een organisatie pertinent geen gebruik wil maken van cloud diensten, dan komen Qlik en Tableau nadrukkelijk in beeld. De onpremise oplossing van PowerBI kent nl. een erg hoog prijskaartje.

Inmiddels kan gesteld worden dat voor de meeste organisaties geldt dat men gewoon een goede reden moet hebben om niet voor PowerBI te kiezen.  Alleen bij grote organisatie met ingewikkelde data stromen en een uitgebreide ICT (data) afdeling en/of bij onpremise oplossingen zouden wij alternatieven overwegen. In dat geval kom je al snel uit op Tableau en Qlik.

In de praktijk zijn het de ontwikkelaars die vaak een duidelijke voorkeur hebben. Management moet zich echter goed laten informeren. In de praktijk blijkt het lastig alsnog te switchen na een eerste implementatie. Niet in de laatste plaats vanwege de investeringen die dan al zijn gedaan.

Wilt u advies over het inzetten van BI tools in uw organisatie? Neem dan contact op met BI Partners!