Inmiddels hebben we diverse klantcases opgebouwd op basis van QlikView. In de loop van de tijd zijn we ook steeds meer aan de slag gegaan met Qlik Sense. De twee bi platformen kennen een aantal overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Tijd om QlikView en Qlik Sense met elkaar te vergelijken!

Overeenkomsten en verschillen tussen QlikView en Qlik Sense

Beide platformen zijn op de markt gebracht door Qlik en hebben in principe dezelfde achtergrond.  Zo zijn beide interfaces gebouwd als het menselijk brein. Dit betekent dat het associatief model in beide interfaces terugkomt. Het associatief model is het gebruik van kleuren om relaties tussen data te laten zien. Daarnaast gebruiken beiden dezelfde methode om data in te laden. Door middel van een script worden de databestanden omgevormd tot bestanden die geschikt zijn voor QlikView en Qlik Sense.

Naast deze overeenkomsten zijn er ook een aantal verschillen tussen QlikView en Qlik Sense. Wij hebben de drie grootste verschillen op een rijtje gezet.

  1. Guided Analytics vs. Self-Service Analytics

QlikView biedt de eindgebruiker een interactief dashboard, maar het dashboard is alleen bruikbaar voor de eindgebruiker nadat een developer het dashboard heeft gebouwd (Guided Analytics). De eindgebruiker kan zelf geen berekeningen, grafieken en tabellen toevoegen aan het dashboard.

De gedachte achter Qlik Sense is het combineren van Guided Analytics en Self-Service Analytics. Dit betekent dat de eindgebruiker ook zelf kan bouwen aan het dashboard. Dankzij de drag & drop functie kan de eindgebruiker zelf eenvoudig grafieken en tabellen toevoegen.

      2. Functionaliteiten

QlikView is eerder op de markt gebracht en dus al verder ontwikkeld dan Qlik Sense. Dit zorgt voor  meer functionaliteiten binnen het QlikView platform. Binnen QlikView kunnen grafieken, tabellen en tekstvakken over elkaar geschoven worden, ook het aantal verschillende soorten grafieken en tabellen is veel groter.  Mede hierdoor kan binnen QlikView meer informatie in een scherm verwerkt worden. Om binnen Qlik Sense dezelfde hoeveelheid info te zien, moet er gewisseld worden tussen verschillende schermen. Daarnaast biedt Qlik Sense de mogelijkheid losse grafieken en tabellen te embedden in webpagina’s op inter- en intranet, iets waar QlikView niet geschikt voor is.

QlikView en Qlik Sense kennen veel verschillen. Op deze foto is een QlikView dashboard te zien.

Dashboard gebouwd met QlikView

      3. Schaalbaarheid

Het ontwerp van Qlik Sense is responsive. Dit betekent dat het dashboard zich aanpast naar de grootte van het scherm dat gebruikt wordt. QlikView doet dit niet, daarom moet bij het bouwen van een QlikView dashboard rekening gehouden met de grootte van de beeldschermen.

Qlik blijft beide platformen actief ontwikkelen. Misschien dat over een tijd QlikView ook schaalbaar is en Qlik Sense net zo veel mogelijkheden heeft als QlikView. Welk platform beter bij uw organisatie past, hangt erg af van uw situatie. Heeft u medewerkers met goede IT vaardigheden die graag zelf rapporten maken en analyseren? Dan komt u al snel bij Qlik Sense uit. Moet er gerapporteerd worden middels een vast format met hoge datadichtheid op de schermen? Dan past QlikView beter bij uw organisatie.

BI Partners biedt oplossingen die het beste van de twee werelden verbindt.

Interesse? Neem contact op, of kom naar een van onze masterclasses business intelligence!